Hoe zagen de voorlopers van de veiligheidsspeld eruit?
Wie produceert tegenwoordig veiligheidsspelden?
Waarvoor werd de veiligheidsspeld in het begin veel toegepast?
Wordt de veiligheidsspeld vandaag de dag nog steeds voor dit soort zaken toegepast, of zijn er inmiddels nieuwe toepassingsgebieden bijgekomen?
Hoe hebben de concurrenten van de veiligheidsspeld zich ontwikkeld?
Verliest de veiligheidsspeld terrein aan zijn concurrenten?
Wat zijn de oorzaken hiervan, zijn de concurrenten beter, veiliger, handiger in gebruik?
Wat dient er gedaan te worden om de veiligheidsspeld weer competitief te krijgen?
Heeft de veiligheidsspeld terrein gewonnen t.o.v. zijn concurrenten?
Wat is hiervoor de reden?
Heeft de ontwikkeling van de veiligheidsspeld stil gestaan, of is deze langzamer verlopen door het gebrek aan goede concurrenten van of alternatieven voor de veiligheidsspeld?
Zal de veiligheidsspeld in de toekomst nog gebruikt worden?
Er wordt continu gewerkt aan het ontwikkelen van materialen in het algemeen, denk hierbij bijvoorbeeld aan materialen die worden gebruikt voor het maken van motorpakken. Dit zijn doorgaans lichte en sterke materialen. Is de veiligheidsspeld ook geschikt om in dit soort materialen te worden toegepast, of dient de veiligheidsspeld hiervoor te worden aangepast?
Is er zicht op wat voor nieuwe materialen er zullen worden toegepast in het huidige toepassingsgebied van de veiligheidsspeld?
Als je een veiligheidsspeld aanbrengt ontstaan er één of meerdere gaten. Hoe gedragen deze nieuwe materialen zich als er met de veiligheidsspeld een gat in wordt gemaakt? Begint het materiaal bij het gat bijvoorbeeld te rafelen of uit te scheuren? Hou hierbij ook rekening met het feit dat er krachten op het materiaal kunnen komen te staan, ter hoogte van het gat.
Zijn de concurrenten van de veiligheidsspeld geschikter om te worden toegepast bij deze nieuwe materialen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan klittenband of knopen.
Verloopt het aanbrengen van de veiligheidsspeld in deze nieuwe materialen moeilijker, doordat het contact tussen de veiligheidsspeld en het nieuwe materiaal stroef is?
Leveren de eigenschappen van de nieuwe materialen nieuwe mogelijkheden op om de veiligheidsspeld op een bepaalde manier aan te brengen? Is het bijvoorbeeld mogelijk om de veiligheidsspeld, nadat deze is aangebracht, niet te laten bungelen maar in het materiaal weg te werken? Denk bijvoorbeeld aan materiaal waarvan het oppervlak is voorzien van stugge maar buigzame haren, een kleverig of kleiachtig oppervlak.
Zijn de eigenschappen van de nieuwe materialen in het voordeel van de concurrenten van de veiligheidsspeld?
Welke handeling dient verricht te worden om de veiligheidsspeld te openen en te sluiten?
Kunnen kinderen de veiligheidsspeld net zo gemakkelijk openen en sluiten als volwassenen?
Kunnen mindervalide mensen de veiligheidsspeld net zo gemakkelijk openen en sluiten als volwassenen?
Is de veiligheidsspeldsluiting veilig genoeg om uit zichzelf gesloten te blijven wanneer de veiligheidsspeld is aangebracht?
Welke handeling is makkelijker, het openen of het sluiten?
Wanneer je de veiligheidsspeld alleen met de vingers van één hand probeert te openen, of te sluiten, dan komt het voor dat dit niet lukt omdat de veiligheidsspeld verdraait tussen je vingers. Het openen van de veiligheidsspeld gaat op deze manier moeilijker dan wanneer je twee handen gebruikt. Wat maakt dat het openen van de veiligheidsspeld met één hand moeilijker is dan met twee handen?
Fungeert het moeilijk openen van de veiligheidsspeld met één hand als een beveiliging voor kinderen?
Ligt het voor de hand dat kinderen de veiligheidsspeld met één hand zullen pakken?
Als het voor de hand ligt dat kinderen de veiligheidsspeld met één hand zullen vastpakken, hoe groot is dan de kans dat een kind de veiligheidsspeld met twee handen vastpakt, op het moment dat het met een hand moeilijk gaat? Hou hierbij rekening met het feit dat kinderen vindingrijk zijn.
Op welke manieren kan de veiligheidsspeld zonder hulp van mensen opengaan, wanneer de veiligheidsspeld is aangebracht? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende situaties; een veiligheidsspeld die in een mouw van jas is aangebracht. Als deze persoon zijn arm op tafel legt kan er een kracht op de veiligheidsspeld worden uitgeoefend waardoor deze open kan gaan. Hou hierbij ook rekening met het feit dat de mouw van dik en stevig materiaal kan zijn vervaardigd. De plooien kunnen de krachten van de arm op de veiligheidsspeld overbrengen, als de veiligheidsspeld wordt samengedrukt tussen de plooien in de mouw en de tafel. Of een veiligheidsspeld die op een dusdanige manier is aangebracht, dat wanneer er aan het materiaal wordt getrokken de veiligheidsspeld wordt geopend op de manier waarop een veiligheidsspeld geopend hoort te worden.
Is het mogelijk om de kracht van het materiaal waarin de veiligheidsspeld is aangebracht, zoals beschreven in bovenstaande vraag, op te heffen door de veiligheidsspeld op een andere manier aan te brengen? Denk hierbij aan de mogelijkheid om de veiligheidsspeld in de lengte richting van de plooien aan te brengen, i.p.v. in de dwars richting.
Stel dat de kans zeer klein is dat een veiligheidsspeld die is aangebracht, zonder hulp van mensen kan worden geopend, wat kunnen de gevolgen zijn als dit wel gebeurt?
Deze gevolgen aanschouwend, is het verantwoord om de veiligheidsspeld alsnog toe te passen of dient er te worden gekeken naar een andere manier om de veiligheidsspeld aan te brengen, of dient de veiligheidsspeld zelf te worden aangepast?
In de volgende vragen wordt met "punt" het gedeelte van de veiligheidsspeld bedoeld waaraan de punt zit.
Hoe moet de punt in de kop van de veiligheidsspeld worden aangebracht om de speld te sluiten?
Zijn er in de constructie van de kop meerdere bewegingen met de punt mogelijk die resulteren in het sluiten van de veiligheidsspeld?
Er wordt vanuit gegaan dat de veiligheidsspeld gesloten moet worden. Waardoor wordt, in de constructie van de kop, een beweging van de punt, die niet resulteert in het sluiten van de veiligheidsspeld, geblokkeerd?
Zijn er in de constructie van de kop meerdere bewegingen met de punt mogelijk die resulteren in het openen van de veiligheidsspeld?
Er wordt vanuit gegaan dat de veiligheidsspeld geopende moet worden. Waardoor wordt, in de constructie van de kop, een beweging van de punt, die niet resulteert in het openen van de veiligheidsspeld, geblokkeerd?
Is de veiligheidsspeldsluiting, waarmee de veiligheidsspeld nu is uitgerust, een goed compromis tussen de gebruiksvriendelijkheid en de beveiliging om gesloten te kunnen blijven, nadat de veiligheidsspeld is aangebracht?
Is de beveiliging om gesloten te kunnen blijven ook toereikend voor de vindingrijkheid van kinderen?
Is of zijn de bewegingen, die resulteren in het openen van de veiligheidsspeld, te simuleren door de krachten, afkomstig van het materiaal waarin de veiligheidsspeld is aangebracht, die op de veiligheidsspeld inwerken?
Geef een aantal voorbeelden waarin een veiligheidsspeld wordt toegepast.
Kijkend naar de voorbeelden van de vorige vraag, welke bewegingen en krachten treden er ter hoogte van de veiligheidsspeld op in het materiaal waarin de veiligheidsspeld is aangebracht?
Welke bewegingen van de punt zijn de gevolgen van deze krachten?
Zijn het alleen de krachten vanuit het materiaal, waarin de veiligheidsspeld is aangebracht, die verantwoordelijk zijn voor de beweging van de punt of is het een combinatie van diverse factoren? Denk bij overige factoren bijvoorbeeld aan de situatie dat de veiligheidsspeld dusdanig is aangebracht dat het gedeelte met de punt de krachten opvangt terwijl de veiligheidsspeld als geheel onder invloed van deze krachten niet kan bewegen of heel weinig meegeeft. Een voorbeeld hiervan is de veiligheidsspeld die is aangebracht in de plooien van stug materiaal, zoals in een van de eerdere vragen is genoemd.
Kan worden gesteld dat de weg die de punt van de veiligheidsspeld moet afleggen in de constructie van de kop om de veiligheidsspeld te sluiten, dezelfde weg is die de punt moet volgen om de veiligheidsspeld te openen?
Welke constructie kan het mogelijk maken dat het eenvoudig is om de veiligheidsspeld te sluiten maar dat het openen van de veiligheidsspeld moeilijker gaat? Probeer eerst een sluiting te construeren die voldoet aan het gevraagde en probeer daarna de gebruiksvriendelijkheid van de sluiting op het gewenste niveau te brengen.
Wanneer het sluiten van de veiligheidsspeld eenvoudig dient te zijn en het openen moeilijker, dan moet er in de constructie van de sluiting een blokkering zitten waardoor de punt van de veiligheidsspeld niet via dezelfde weg, die gebruikt wordt om de veiligheidsspeld te openen, terug kan. Welke constructie kan hiervoor zorgen?
Is een oplossing voor de vorige vraag dat hiervoor een stug maar enigszins flexibel stukje metaal kan worden gebruikt, die aan een zijde vast zit en aan de andere zijde alleen in één richting kan worden gebogen en de punt van de veiligheidsspeld doorlaat als de punt van de veiligheidsspeld met enige kracht tegen het stukje metaal wordt aangeduwd? Bedenk hierbij dat als de punt van de veiligheidsspeld dit stukje metaal is gepasseerd, en de punt van de veiligheidsspeld wordt vanaf de andere zijde tegen het stukje metaal aangedrukt, dat het stukje metaal geen doorgang biedt. Om dit te illustreren kan het voorbeeld worden genomen van een persoon die een uiteinde van een liniaal in zijn hand neemt en het andere uiteinde op een tafel legt. Wordt er vanaf de bovenzijde met horizontaal gehouden pen op de liniaal gedrukt dan blijft de liniaal op zijn plek. Wordt er vanaf de onderzijde met een horizontale pen tegen de liniaal gedrukt dan scharniert de liniaal in de hand van de persoon en zal de liniaal met het andere uiteinde weer op de tafel vallen, zodra de pen langs de liniaal is gegaan.
Uitgaande dat de constructie van de vorige vraag wordt toegepast, hoe vaak kan bij goed gebruik dit stukje metaal worden gebogen voordat deze zijn flexibiliteit verliest, en daardoor niet meer goed afdicht? Neem hierbij ook het toepassingsgebied en te verwachte levensduur in ogenschouw.
Is het mogelijk om het stukje metaal blijvend te verbuigen door de punt van de veiligheidsspeld met kracht tegen een plek op het stukje metaal te drukken dat zich dichter bij het scharnierpunt bevindt?
Waar ligt het punt op het stukje metaal dat weinig flexibel is en dus snel blijvend kan verbuigen als er op dit punt kracht wordt uitgeoefend?
Om de kans op een blijvende verbuiging van dit stukje metaal tegen te gaan dient de punt op het stukje metaal niet in contact te kunnen komen met de punt van de veiligheidsspeld. Kan het een oplossing zijn door het stukje metaal vanaf van het scharnierpunt voor het grootste gedeelte af te schermen van de punt van de veiligheidsspeld? Denk hierbij aan de constructie van de liniaal met het verschil dat onder het uiteinde, die de persoon vastheeft, een even hoge tafel wordt aangebracht die bijna tegen de andere tafel aan wordt gezet. In plaats van dat de persoon het uiteinde vasthoudt, drukt hij het uiteinde van de liniaal nu op de tafel. In deze opstelling is de liniaal vrijwel net zo flexibel als de vorige opstelling met dit verschil dat de horizontale pen de liniaal alleen kan passeren, daar waar de liniaal het meest flexibel is en de kans op blijvende verbuiging het kleinst. De rest van de liniaal is immers niet toegankelijk voor de pen.
Bij de oplossing van de vorige vraag kan de gebruiksvriendelijkheid eenvoudig worden verhoogd, door de punt van de veiligheidsspeld middels een taps toelopende constructie naar het punt te begeleiden waar de punt van de veiligheidsspeld het stukje metaal moet passeren?
Wanneer het sluiten van de veiligheidsspeld eenvoudig dient te zijn, en het openen moeilijker, welke mogelijke constructies kunnen dan worden toegepast voor de speldsluiting als er geen bewegende delen mogen worden toegepast, zoals bijvoorbeeld het flexibele stukje metaal bij de voorgaande vragen?
Een constructie die geen bewegende delen bevat is bijvoorbeeld een labyrintachtige constructie, waardoor de punt van de veiligheidsspeld moet worden voortgeduwd om de veiligheidsspeld te sluiten. Bij een labyrint constructie kan gedacht worden aan de puzzels in een tekenboek waarbij je met je potlood vanaf de buitenzijde van het labyrint in een vloeiende lijn naar het midden moet zien te komen. Dergelijke labyrint constructies zijn waarschijnlijk vrij ingewikkeld om de punt van de veiligheidsspeld doorheen te leiden om de veiligheidsspeld te sluiten. Bedenk een aantal labyrint constructies die eenvoudiger zijn.
Fungeert de labyrint constructie om de veiligheidsspeld te sluiten tevens als een blokkering die zorgt dat de veiligheidsspeld niet ongewenst geopend kan worden?
Welke andere constructie kan naast een labyrint constructie worden toegepast om de veiligheidsspeld te sluiten en het ongewenst openen van de veiligheidsspeld voorkomen?
Als je de functionaliteit van de constructie bij de vorige vraag gedetailleerder functioneel wil omschrijven, is de volgende beschrijving dan toereikend: de punt van de veiligheidsspeld moet eenvoudig in de speldsluiting ingevoerd kunnen worden zonder een labyrint beweging te hoeven maken. Wanneer de punt van de veiligheidsspeld wordt ingevoerd moet de constructie dusdanig zijn dat de punt van de speld, kort na het inbrengen in de kop van de speld, terecht komt in dat deel van de speldsluiting van waaruit de speld niet, of behoorlijk lastig, de route waarlangs de punt van de speld is binnen gebracht kan terugvinden?
Is een deel van de oplossing van een geschikte constructie om de punt van de veiligheidsspeld, nadat deze net de kop is binnen gegaan, niet helemaal tot de achterkant van de kop te laten komen en vervolgens dan pas in het gedeelte van de speldsluiting te brengen, waarin geen weg terug is, maar om de punt van de veiligheidsspeld deze constructie al te laten binnen komen als de veiligheidsspeld nog maar de helft, of driekwart, in de kop is binnen gebracht? Denk hierbij ook aan het gegeven dat de onderkant van de veiligheidsspeld de benodigde kracht moet leveren om de punt van de veiligheidsspeld tot en met het punt in de constructie moet brengen van waaruit de punt van de veiligheidsspeld niet meer terug kan.
Kijkend naar de vorige vraag, is het wenselijk om de kracht die de onderkant van de veiligheidsspeld uitoefent op de punt van de veiligheidsspeld, groter te maken zodat deze kracht gebruikt kan worden om de punt van de veiligheidsspeld te leiden naar dat gedeelte van de constructie van waaruit de punt van de veiligheidsspeld niet meer terug kan? Neem de kracht die de onderkant van de veiligheidsspeld uitoefent op de punt wel mee in het bedenken van een constructie van de speldsluiting, omdat het niet zo moet zijn dat de gebruiker de punt van de veiligheidsspeld deels de constructie in moet duwen. Hou ook rekening met het gegeven dat de gebruiker lastig de tegen de punt van de veiligheidsspeld kan duwen, zowel in de situatie dat de veiligheidsspeld niet is aangebracht maar ook in de situatie dat de veiligheidsspeld wel is aangebracht.
Is een deel van de oplossing van een geschikte constructie die zorgt dat de punt van de veiligheidsspeld niet de weg terug kan nemen, om te werken met twee verschillende ruimten die met een opening met elkaar verbonden zijn, maar die alleen middels één richting te doorlopen is? Hou hierbij ook rekening met de mogelijkheid dat de punt van de veiligheidsspeld niet helemaal tegen de achterkant van de kop hoeft te komen alvorens de tweede kamer binnen te gaan.
Is het mogelijk dat de gebruiker een op bepaalde manier tegen de punt van de veiligheidsspeld drukt, bijvoorbeeld naar links of naar rechts, bij het naar binnen brengen van de punt van de spelt zodat de veiligheidsspeld in de tweede kamer terecht komt? Hou hierbij rekening met de mogelijkheid dat de beweging van de gebruiker gecombineerd kan of moet worden met de kracht die de onderkant van de veiligheidsspeld uitoefent op de punt van de veiligheidsspeld.
Bij welke constructie van de speldsluiting is het mogelijk een speldsluiting te maken die tegelijk dienstdoet als een eenvoudig manier om de veiligheidsspeld te sluiten en ervoor zorgt dat de veiligheidsspeld niet ongewenst geopend kan worden?
Is een oplossing op bovenstaande vraag om een constructie toe te passen die tot gevolg heeft dat, om de veiligheidsspeld te sluiten en te openen met de punt van de veiligheidsspeld, één of meerdere zigzagbewegingen moet worden gemaakt? Bekijk hierbij ook aan de mogelijkheid om de zigzag route te voorzien van scherpe bochten en van stompe bochten of eventueel een combinatie van beide bochten.
Bij de vorige vraag wordt gesproken over zigzag bochten met afwisselend scherpe en stompe bochten. Heeft deze afwisseling van scherpe en stompe bochten een blokkerende of remmende werking op het ongewenst openen van de spelt door bijvoorbeeld krachten die op de veiligheidsspeld werken, welke afkomstig zijn van het materiaal waarin de veiligheidsspeld is aangebracht? Denk bij de beweging, waarop de afwisseling van bochten eventueel een remmende werking kan hebben, statische repeterende bewegingen kunnen zijn. Een dergelijke statische beweging kan wellicht de punt van de veiligheidsspeld wel door bijvoorbeeld de stompe bocht duwen maar niet of moeilijker door de scherpe bocht.
Is het een oplossing om i.p.v. een zigzagbeweging een cirkelbeweging toe te passen die bijvoorbeeld een keer moet worden doorlopen? Denk bij deze cirkelbeweging aan een speelgoed racebaan waarin de auto via een recht horizontaal stuk racebaan af rijdt op een deel van de racebaan die een verticale cirkelbeweging maakt, deze doorloopt, en de cirkelbeweging verlaat via een horizontaal recht stuk aan de andere kant. Wil de auto terug dan moet de auto dezelfde route in tegengestelde richting nemen.
Moet de zigzag en de cirkel constructie in het verticale of in het horizontale vlak liggen?
In plaats van een constructie in de kop van de veiligheidsspeld te realiseren, kan er ook voor worden gekozen om de kop van de veiligheidsspeld dusdanig te construeren dat de veiligheidsspeld makkelijk gesloten kan worden en moeilijk ongewenst geopend kan worden. Een voorbeeld hiervan is om de kop rond uit te voeren, zoals de dop van de fles, waarbij de ronde kop van de veiligheidsspeld tevens kan draaien net als de dop van de fles. Door de ronde kop te voorzien van een smalle gleuf kan de punt van de veiligheidsspeld naar binnen worden gebracht. Om de punt van de veiligheidsspeld binnen te houden moet de gleuf doorgang worden gedicht. Dit kan door te werken met een kop die bestaat uit een klein statisch ronddeel met een gleuf erin en een groter draaiend ronddeel dat over het kleine ronde deel valt. Ook in het draaiende deel zit een gleuf. De gleuf kan bij deze constructie worden afgedicht door het draaiende deel te verdraaien en vast te zetten. Om de punt van de veiligheidsspeld te kunnen huisvesten dient het binnenste ronde deel wel hol te zijn.
Op welke manier kan het materiaal van de veiligheidsspeld gaan eroderen? Hou hierbij ook rekening met bijvoorbeeld zuren of het beschadigd kunnen zijn van het oppervlak van de veiligheidsspeld.
Waar wordt het materiaal waarvan de veiligheidsspeld is gemaakt nog meer voor toegepast?
Onder welke omstandigheden en op wat voor manier erodeert het materiaal in deze toepassingen?
Zijn er omstandigheden te bedenken waarin de veiligheidsspeld gebruikt wordt die tot erosie leiden van het materiaal waarvan de veiligheidsspeld gemaakt is? Denk hierbij ook aan uitzonderlijke situaties die op kunnen treden, bijvoorbeeld dat de veiligheidsspeld in de wasmachine met waspoeder en een hoge temperatuur in contact kan komen, met schuurmiddel in de keuken of met roestige onderdelen in een gereedschapskist.
Kan deze erosie de oppervlakte van de veiligheidsspeld dusdanig aantasten dat het geërodeerde oppervlak van de veiligheidsspeld het materiaal, waarin de veiligheidsspeld is aangebracht, kan beschadigen? Hou hierbij rekening met het feit dat aantasting kan plaatsvinden doordat de veiligheidsspeld, en het materiaal waarin de veiligheidsspeld is aangebracht, t.o.v. elkaar kunnen bewegen. Maar ook, dat aantasting van het geërodeerd oppervlak van de veiligheidsspeld het materiaal waarin de veiligheidsspeld is aangebracht, kan aantasten op basis van chemische reacties. Wat zijn de gevolgen van het geërodeerde oppervlak van de veiligheidsspeld en de aantasting hiervan op het materiaal waarin de veiligheidsspeld is aangebracht, voor de verbinding tussen de veiligheidsspeld en het materiaal waarin het is aangebracht? Kan deze verbinding het begeven, doordat het materiaal waarin de veiligheidsspeld is aangebracht op de plaats van de aantasting kan gaan scheuren?
Hoe kan materiaalmoeheid optreden in het materiaal waarvan de veiligheidsspeld is gemaakt?
Zijn er situaties bekend waarin het materiaal, waarvan de veiligheidsspeld is gemaakt, in andere toepassingen heeft geresulteerd in materiaalmoeheid?
Is er een constructie te maken van het materiaal, waarvan de veiligheidsspeld is gemaakt, waarbij er eerder materiaalmoeheid kan optreden?
Bij welke toepassingen kunnen er omstandigheden optreden die ervoor zorgen dat er in het materiaal of de constructie van de veiligheidsspeld materiaalmoeheid kan optreden? Hou hierbij ook rekening dat er situaties kunnen zijn waarbij het materiaal, waarin de veiligheidsspeld is aangebracht, de veiligheidsspeld dynamisch kan belasten. Een voorbeeld hiervan is een veiligheidsspeld die is verbonden met een kleed dat in de wind wappert.
Hoe vaak kan de veiligheidsspeld worden geopend en gesloten zonder dat er materiaalmoeheid optreedt in het materiaal of de constructie van de veiligheidsspeld?
Hoe ziet het verloop van de materiaalmoeheid er uit in een grafiek?
Is deze grafiek representatief voor het materiaal waarvan de veiligheidsspeld is gemaakt in zijn algemeenheid, of is het alleen representatief als dit materiaal wordt toegepast bij een veiligheidsspeld?
Ongeacht of deze grafiek geldt voor het materiaal in zijn algemeenheid of alleen wanneer het is toegepast bij een veiligheidsspeld, is er in de grafiek een punt aanwezig waarna de materiaalmoeheid snel toeneemt?
Kan materiaalmoeheid in de veiligheidsspeld worden bespoedigd, wanneer de veiligheidsspeld wordt aangebracht in materiaal waarbij er relatief kracht voor nodig is om de veiligheidsspeld aan te brengen?
Waar in de veiligheidsspeld treedt materiaalmoeheid op in een dergelijke situatie?
Wordt de materiaalmoeheid bespoedigd wanneer bij bovenstaande vraag de veiligheidsspeld ook nog eens door dergelijk materiaal wordt geregen?
Welke beschadigingen van de veiligheidsspeld kunnen bijdragen aan het bespoedigen van materiaalmoeheid?
Hoe lang moet de veiligheidsspeld dienstdoen?
Is bij het toepassen van de veiligheidsspeld meegenomen dat er invloeden kunnen zijn die zorgen voor erosie en materiaalmoeheid die de levensduur van de veiligheidsspeld kan verkorten, voordat de dienstperiode voorbij is?
Is het inzichtelijk hoe snel het verloop van de verkorting van de levensduur is, of kan zijn, op het moment dat deze is ingezet? Hierbij tevens gelet op de omstandigheden waarin de veiligheidsspeld wordt toegepast.
Kijkend naar die situaties waarin de veiligheidsspeld wordt toegepast, wat zijn de gevolgen op het moment dat de veiligheidsspeld het heeft begeven?
Wat kan er gebeuren op het moment dat het gedeelte van de veiligheidsspeld met de punt losbreekt? Hou hierbij rekening met het feit dat dit gedeelte van de veiligheidsspeld in het materiaal steekt en dus kan achterblijven. Daarnaast kan het materiaal, waarin de losgebroken punt zit, dusdanig in beweging zijn dat de punt door het materiaal kan gaan bewegen waarin het is aangebracht.
Mocht de veiligheidsspeld vervangen moeten worden, zijn er dan andere veiligheidsspelden voorradig?
Moeten de vervangende veiligheidsspelden identiek zijn of mogen het ook andere type veiligheidsspelden zijn? Vergelijk bij het beantwoorden van deze vraag ook de onderlinge verschillen en overeenkomsten tussen de veiligheidsspeld die wordt toegepast en de vervangende veiligheidsspelden, zoals materiaal, grootte, sluiting, stevigheid. Kijk ook naar de mogelijkheid om één veiligheidsspeld te vervangen door bijvoorbeeld meerdere, maar, kleinere reserve veiligheidsspelden.
Wanneer één veiligheidsspeld vervangen wordt door meerdere reserve veiligheidsspelden, kunnen dan de extra gaten die ontstaan door de reserve veiligheidsspelden een negatief effect hebben op het materiaal waarin ze worden aangebracht? Denk hierbij bijvoorbeeld aan keukenfolie dat relatief sterk is als het onbeschadigd is, maar, makkelijk scheurt op het moment dat het geperforeerd wordt. Hou ook rekening met het feit dat er in het materiaal, waarin de reserve veiligheidsspelden zijn aangebracht, dynamische trekkrachten, bijvoorbeeld veroorzaakt door de wind, aanwezig kunnen zijn.
In relatie tot de vorige vraag, heeft het vervangen van één veiligheidsspeld door hetzelfde type veiligheidsspeld nadelige gevolgen als er niet gebruik wordt gemaakt van het bestaande gat of gaten?
Als er bij de vorige vraag wel nadelige gevolgen kunnen ontstaan, kunnen deze dan worden opgeheven door de reserve veiligheidsspeld op een andere plek in het materiaal aan te brengen, dusdanig dat het gat dat is ontstaan door de eerste veiligheidsspeld geen deel meer uitmaakt van dat deel van het materiaal waarin een trekspanning kan ontstaan?
Wat kunnen de gevolgen zijn op het moment dat een reserve veiligheidsspeld niet binnen handbereik ligt? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een persoon, die de verbinding die de veiligheidsspeld maakte, met zijn hand bij elkaar moet houden.
Kijkend naar de mogelijke gevolgen, is het nodig dat de reserve veiligheidsspelden binnen handbereik liggen van de plek waar de veiligheidsspeld wordt toegepast?
Moet deze plek ter verduidelijking worden gemarkeerd?
Moet er een minimale voorraad van de reserve veiligheidsspelden aanwezig zijn?
Wanneer het van belang is dat er reserve veiligheidsspelden voorradig zijn, dient het aantal reserve veiligheidsspelden dan op gezette tijden te worden gecontroleerd? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bijhouden van een voorraadlijst die goed afleesbaar is en op een zichtbare plek hangt, of, het bijhouden van de voorraad in een automatiseringssysteem die zo is ingesteld dat er automatisch een alarm wordt gegenereerd op het moment dat de voorraad reserve veiligheidsspelden te laag is.
Is het verstandig om op gezette tijden te controleren of de veiligheidsspeld gesloten is en of de verbinding die veiligheidsspeld maakt nog ok is?
Bij welke situaties is het verstandig om de veiligheidsspeld sluiting en de verbinding die de veiligheidsspeld maakt, te controleren? Denk hierbij aan de situatie dat een veiligheidsspeld bij een kledingstuk van een spelend kind is aangebracht, of een harde ruk die wordt gegeven aan het materiaal waarin de veiligheidsspeld is aangebracht.
Wat zijn de antwoorden op de twee vorige vragen, als er reserve veiligheidsspelden worden toegepast die identiek zijn, en die niet identiek zijn aan de toegepaste veiligheidsspeld?
Op welke manieren kan de punt van de veiligheidsspeld, wanneer de veiligheidsspeld gesloten is, vrijkomen?
Is er in de constructie van de veiligheidsspeld een beveiliging opgenomen welke er voor zorgt dat de scherpe punt niet makkelijk tot letsel kan leiden?
Wat voor letsel zou er kunnen optreden?
Mag de veiligheidsspeld direct worden verwijderd wanneer deze is doorgedrongen in de huid of dient een arts dit te doen? Probeer deze vraag te beantwoorden bij verschillende typen letsel. Bij een veiligheidsspeld die in het oog komt dient waarschijnlijk anders gehandeld te worden dan een veiligheidsspeld die in de bil terecht komt.
Is de kans op en het type letsel voor iedereen hetzelfde die in aanraking kan komen met de veiligheidsspeld? Het kan zijn dat een veiligheidsspeld bij een kind meer schade kan aanrichten dan bij een volwassen omdat de ledematen van een kind geringer van omvang zijn.
Welke voorzorgsmaatregelen kunnen er worden getroffen om letsel te voorkomen?
Welke voorzorgsmaatregelen kunnen er worden getroffen om bij letsel hulp te bieden?
Hoe dienen deze voorzorgsmaatregelen kenbaar te worden gemaakt aan de gebruiker van de veiligheidsspeld?
Hoe kun je er voor zorgen dat voorzorgsmaatregelen niet verfrommeld in de prullenbak van de gebruiker belanden? Denk hierbij aan een duurzame compacte kaart die niet binnen de kortste keren vergeelt. Hou ook rekening met hoe en waar de gebruikers deze voorzorgsmaatregelen zullen bewaren.
Zijn de voorzorgsmaatregelen toereikend om de gebruiker te waarschuwen voor het meest voorkomende letsel, en ook kritiek letsel? Denk bij kritiek letsel aan het oog. Hou ook rekening met mogelijk verschillende vormen van letsel die afhankelijk kunnen zijn van de gebruiker, zoals ouderen, volwassenen en kinderen.
Kijkend naar het toepassen van de veiligheidsspeld, is het mogelijk om in te schatten of de kans op een bepaald type letsel groot is?
Zijn er voldoende hulpmiddelen aanwezig om hulp te bieden voor dit bepaalde type letsel?
Is het mogelijk om, naast de voorzorgsmaatregelen, een beschrijving op te stellen hoe men moet handelen bij een bepaald type letsel veroorzaakt door de veiligheidsspeld? Het is goed om het letsel, waar elke voorzorgsmaatregel voor waarschuwt, gepaard te laten gaan met een beschrijving hoe te handelen als het letsel is opgetreden.
Is er een veilige manier om de veiligheidsspeld te hanteren?
Is er een veilige manier om de veiligheidsspeld aan te brengen?
Gelden de antwoorden van bovenstaande vragen ook voor ouderen?
Wat maakt dat de veiligheidsspeld moeilijk te hanteren is? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een veiligheidsspeld die nat is, en daardoor glad.
Kijkend naar de antwoorden bij de vorige vraag, welke omstandigheden kunnen ertoe leiden dat de veiligheidsspeld moeilijk te hanteren is?
Kunnen de omstandigheden van de vorige vraag optreden in het toepassingsgebied waarin de veiligheidsspeld wordt toegepast?
Als door omstandigheden de veiligheidsspeld moeilijk is te hanteren, is het dan moeilijk om de veiligheidsspeld te verwijderen of juist aan te brengen?
Is het hanteren van de veiligheidsspeld in deze omstandigheden moeilijk voor iedereen of voor een bepaalde groep mensen (ouderen, kinderen)?
Wees bij de vorige vraag niet te snel tevreden met een antwoord als; dat de veiligheidsspeld even met een doek droog gemaakt moet worden om de veiligheidsspeld weer goed te kunnen hanteren. In welke omstandigheden kan het voorkomen dat een droge doek niet voorhanden is?
Is het mogelijk om de veiligheidsspeld af te schermen van de invloeden die maken dat de veiligheidsspeld moeilijk te hanteren is?
In de volgende vragen wordt ervan uit gegaan dat het gedeelte van de veiligheidsspeld waaraan de kop zit het meest geschikte deel is om de grip te verhogen, en niet het gedeelte met de punt. Waarom eigenlijk niet het gedeelte met de punt?
Het oppervlak van de veiligheidsspeld is nu geheel glad. Is het mogelijk om de grip van de veiligheidsspeld te verhogen door het oppervlak ruwer te maken?
Is er een veilige methode te bedenken om de veiligheidsspeld te hanteren in omstandigheden die maken dat de veiligheidsspeld niet goed te hanteren is? Denk hierbij aan de mogelijkheid om de veiligheidsspeld bij de bocht aan de onderkant vast te pakken bij het verwijderen of aanbrengen van de veiligheidsspeld. Wees voorzichtig bij het hanteren van de veiligheidsspeld met de kop van de veiligheidsspeld, de punt bevindt zich immers continu op dezelfde hoogte als de kop van de veiligheidsspeld.
Welke delen van de veiligheidsspeld dienen dan ruwer te worden gemaakt, gelet op de meest veilige manier om de veiligheidsspeld te hanteren?
Kan de grip van de veiligheidsspeld worden verhoogd door het aanbrengen van een geribbelde structuur op de veiligheidsspeld?
Kijkend naar de smalle omvang van de veiligheidsspeld, dienen de ribbels een bepaalde structuur te hebben, bijvoorbeeld pijlvormig of gewoon dwars op de lengterichting van de veiligheidsspeld?
Als er gekozen wordt voor pijlvormige ribbels, welke richting dient de pijl op te wijzen, allemaal in dezelfde richting of juist diverse richtingen? Hou hierbij rekening met hoe de veiligheidsspeld wordt aangebracht en verwijderd.
Kan meer grip worden verkregen door het oppervlak van de veiligheidsspeld uit te voeren zoals het oppervlak van een slijpstok waarmee de slager zijn messen slijpt?
Er van uitgaande dat het niet de punt is die voorzien wordt van extra grip maar het gedeelte van de veiligheidsspeld waaraan de kop aan zit, is er een situatie waarin het gedeelte met de kop het materiaal waarin de veiligheidsspeld is aangebracht kan beschadigen doordat het oppervlak van de veiligheidsspeld ruwer is geworden door het aanbrengen van extra grip? Hou hierbij rekening met de mogelijkheid dat de veiligheidsspeld kan bewegen t.o.v. van het materiaal en visa versa.
Kan de optredende beschadiging ertoe leiden dat het materiaal, waarin de veiligheidsspeld is aangebracht, kan gaan scheuren? Hou hierbij rekening met de mogelijkheid dat het ruwe oppervlak van de veiligheidsspeld niet noodzakelijkerwijs een kleine snee tot gevolg hoeft te hebben voordat het materiaal kan gaan scheuren. Het is namelijk ook mogelijk dat het ruwe oppervlak van de veiligheidsspeld geen snee maakt in het materiaal waarin het is aangebracht, maar wel een beschadiging aanbrengt die diep genoeg is om het materiaal in combinatie met een optredende trekkracht te laten scheuren. Er dient ook rekening te worden gehouden met de mogelijkheid dat een snee, of een behoorlijke beschadiging, niet plotsklap hoeft te ontstaan maar dat dit ook geleidelijk aan kan gebeuren.
Wanneer het ruwere oppervlak op de veiligheidsspeld is aangebracht, is de veiligheidsspeld dan op bepaalde plekken dikker of dunner geworden dan de dikte die de veiligheidsspeld had voordat deze werd voorzien van de extra grip?
Als er dunnere plekken zijn ontstaan, is de kans dan aanwezig dat er op deze dunnere plekken een breuk kan ontstaat of een buiging kan optreden, gelet op de omstandigheden en het materiaal waarin de veiligheidsspeld wordt toegepast? In eerste instantie lijken er misschien geen omstandigheden te zijn die ertoe kunnen bijdragen dat de veiligheidsspeld kan breken of buigen op de dunnere plaatsen omdat de dunnere plekken, zoals eerder vermeld, op het gedeelte van de veiligheidsspeld zitten waar de kop van de veiligheidsspeld aan vast zit. Dit gedeelte wordt in de meeste gevallen niet belast als de veiligheidsspeld is aangebracht. Toch kunnen er omstandigheden zijn, bijvoorbeeld als een persoon die in de wachtkamer zit uit verveling met de veiligheidsspeld in zijn hand gaat spelen. In deze situatie kan het voorkomen dat de persoon krachten gaat uitoefenen die de dunnere plekken dusdanig blijvend maar niet zichtbaar beschadigen dat wanneer de veiligheidsspeld daarna wordt toegepast op de dunnere plekken, deze kan gaan breken of buigen. Bij materiaal kan bijvoorbeeld gedacht worden aan stug materiaal. Bij stug materiaal zal de gebruiker meer kracht op de veiligheidsspeld uitoefen om de veiligheidsspeld aan te brengen.
Is het mogelijk om, i.p.v. het oppervlak van de veiligheidsspeld te bewerken om meer grip te verkrijgen, het oppervlak van de veiligheidsspeld te voorzien van materiaal met goede grip eigenschappen, bijvoorbeeld rubber?
Bestaat de kans dat bij het toepassen van rubber, of een ander elastisch materiaal, na verloop van tijd dit materiaal gaat uitdrogen en zijn grip eigenschappen verliest, zoals het geval is bij elastiek die postbodes gebruiken?
Is de periode waarbinnen het uitdrogen van het rubberachtige materiaal kan plaatsvinden korter dan de verwachte levensduur van de veiligheidsspeld?
Welke veranderingen treden er op tijdens het uitdrogen van het rubberachtige materiaal?
Onder welke omstandigheden kan het rubberachtige materiaal gaan uitdrogen?
Zijn de omstandigheden waarin de veiligheidsspeld wordt toegepast van invloed op dit uitdrogingsproces of zorgen de omstandigheden er juist voor dat dit wordt tegengegaan?
Ongeacht welke methode er wordt toegepast om het oppervlak van de veiligheidsspeld te voorzien van extra grip, is het van belang om het gehele oppervlak van de veiligheidsspeld te voorzien van extra grip of volstaat het door deels het gladde oppervlak te behouden en dit af te wisselen met alleen op bepaalde plekken een stuk met een betere grip? Hou hierbij rekening met hoe een veiligheidsspeld wordt vastgehouden tijdens het aanbrengen en dat een persoon zijn vingers kan verleggen tijdens het aanbrengen.
Is het mogelijk om de veiligheidsspeld te voorzien van een betere grip door het gladde oppervlak te behouden, en dus niet te voorzien van bijvoorbeeld rubberachtig materiaal maar juist door de constructie van de veiligheidsspeld aan te passen? Ook hier betreft het weer alleen dat gedeelte van de veiligheidsspeld waaraan de kop zit.
Kan een grip verhogende constructie worden verkregen door een haarspeldbocht aan te brengen die haaks staat op de lengtezijde van de veiligheidsspeld?
Waar dient deze haarspeldbocht te worden aangebracht, bij de kop, in het midden, of aan het eind? Let bij het beantwoorden van deze vraag op de manier waarop de veiligheidsspeld gehanteerd wordt tijdens het aanbrengen en het verwijderen, ook als hierbij kracht benodigd is, e.e.a. in relatie tot het mogelijk dusdanig belasten van de veiligheidsspeld dat de constructie blijvend wordt verbogen.
Hoe lang moet de haarspeldbocht zijn om een goede grip te geven, dusdanig dat een volwassene goed een vinger erachter kan krijgen?
Wanneer de haarspeldbocht naar buiten is gericht neemt de omvang van de veiligheidsspeld toe. Wat voor nadelen kan dit opleveren lettend op de omgeving waarin de veiligheidsspeld wordt toegepast? Een nadelig effect kan bijvoorbeeld zijn dat extern materiaal blijft haken achter de haarspeldbocht, waardoor er aan de veiligheidsspeld getrokken kan worden.
Kan een nadeel van de haarspeldbocht zijn dat er een grotere kans op letsel is? Denk hierbij aan de mogelijkheid dat de punt van de haarspeldbocht pijnlijk in de huid gedrukt kan worden.
Kan een nadeel van de haarspeldbocht zijn dat het materiaal waarin de veiligheidsspeld is aangebracht beschadigd kan raken doordat de haarspeldbocht in het materiaal gedrukt kan worden?
Hoe puntig moet de haarspeldbocht worden, en kan er ook voor worden gekozen de punt van de haarspeldbocht een meer rondere vorm te geven zodat de kans op letsel of beschadiging van het materiaal, waarin het is aangebracht, kan worden tegengegaan?
Wanneer ervoor gekozen wordt om een haarspeldbocht met een korte lengte toe te passen, is het dan mogelijk dat de grip verhogende functie van de haarspeldbocht verloren gaat doordat er kans bestaat dat tijdens het aanbrengen de haarspeldbocht zich als een punt pijnlijk in de vinger drukt van de persoon die de veiligheidsspeld aanbrengt? Bedenk hierbij ook dat de veiligheidsspeld kan worden aangebracht in stug materiaal waarbij de gebruiker meer kracht op de veiligheidsspeld moet uitoefenen om deze aan te brengen.
Is het mogelijk om toch te kiezen voor een korte haarspeldbocht die geen pijn kan veroorzaken bij de persoon die de veiligheidsspeld aanbrengt, door de haarspeldbocht te omvatten met b.v. rubber?
Is het mogelijk om de haarspeldbocht naar binnen toe te richten i.p.v. naar buiten, zonder dat dit een storende werking heeft bij het aanbrengen van de veiligheidsspeld?
De veiligheidsspeld constructie is flexibel. Op welke manier kan van deze flexibiliteit gebruik worden gemaakt bij het aanbrengen van de veiligheidsspeld, als de haarspeldbocht zich aan de binnenzijde bevindt?
Stel bij de plaatsing van de haarspeldbocht aan de binnenzijde dezelfde vragen over de scherpte van de haarspeldbocht, de kans op letsel of schade aan het materiaal door de haarspeldbocht, de lengte van de haarspeldbocht, de plaats van de haarspeldbocht en het aantal toe te passen haarspeldbochten.
Is bij het toepassen van meerdere haarspeldbochten, ongeacht aan de binnen of de buiten zijde, de totale grip te verhogen door de lengte van elke haarspeldbocht te laten variëren t.o.v. elkaar, of, door de lengte van elke haarspeldbocht onderling te laten variëren of bijvoorbeeld op te laten oplopen van groot naar klein of visa versa? Kijk bij het beantwoorden van deze vraag naar de manier waarop de veiligheidsspeld wordt vastgepakt. Hou ook rekening met de mogelijkheid dat de gebruiker tijdens het aanbrengen zijn vingers zal verleggen en dat er wellicht van de flexibiliteit van de veiligheidsspeld gebruik kan worden gemaakt bij het aanbrengen van de veiligheidsspeld.
Welke voordelen levert het op ten aanzien van grip verhoging als, i.p.v. een haarspeldbocht, wordt gekozen voor een U-bocht die haaks op de lengte richting van de veiligheidsspeld wordt aangebracht, zodat de gebruiker niet met zijn vinger tegen de rand van de U-bocht drukt, zoals bij de haarspeldbocht, maar tegen alle randen van de U-bocht? Wanneer een U-bocht wordt toegepast bestaat de constructie van de veiligheidsspeld tussen de onderkant en de kop niet meer uit een rechte lijn, maar verspringt de constructie bij de U-bocht dusdanig naar buiten (of naar binnen) dat de constructie vanaf de U-bocht evenwijdig loopt met de constructie zoals deze voor de U-bocht is. Levert deze verspring in de constructie eerder voordelen op dan nadelen? Denk hierbij ook aan het moment als de gebruiker kracht moet uitoefenen op de veiligheidsspeld om deze aan te brengen. De constructie van de veiligheidsspeld kan dan gaan buigen bij de U-bocht.
Levert het voor- of nadelen op ten aanzien van de grip als de U-bocht breed of juist dun wordt gekozen?
Levert het voor- of nadelen op ten aanzien van de constructie als de U-bocht breed of juist dun wordt gekozen?
Als de verspringing van de U-bocht nadelige gevolgen heeft voor de constructie en de hanteerbaarheid bij het aanbrengen, kunnen deze nadelige gevolgen dan worden tegengegaan door na de U-bocht een tweede U-bocht aan te brengen waardoor de constructie na de tweede U-bocht in het verlengde van constructie loopt die zich bevindt voor de eerste U-bocht?
Kunnen de nadelige gevolgen bij de vorige vraag ook worden tegengegaan door de U-bocht niet haaks op de lengte richting van de constructie aan te brengen, maar juist in de lengte richting van de constructie? Bedenk hierbij dat de gebruiker dan tegen de rand van de U-bocht drukt bij het aanbrengen van de veiligheidsspeld hetgeen tot pijn kan leiden.
Welke gevolgen heeft de vorige vraag op de grip en hanteerbaarheid van de veiligheidsspeld, worden deze beter?
De U-bocht kan, wanneer deze haaks op de constructie wordt toegepast, onder vrijwel elke hoek t.o.v. de constructie worden aangebracht. Welke hoek waaronder de U-bocht wordt toegepast verdient de voorkeur? Neem bij het bepalen van de optimale hoek voor de U-bocht mee dat het geen nadelige gevolgen moet hebben voor de constructie, de grip, de hanteerbaarheid en dat de gebruiker kracht op de veiligheidsspeld kan uitoefenen tijdens het aanbrengen van de veiligheidsspeld.
Wanneer er meerdere U-bochten achterelkaar worden geplaatst, dan zal daardoor de constructie, afhankelijk van het aantal U-bochten, een aantal keer verspringen. Is het gevolg van deze opeenvolgende verspringingen dat de constructie makkelijk kan gaan buigen, met als gevolg dat de veiligheidsspeld lastig aan te brengen is?
Neem alle vorige vragen van de U-bocht door maar bekijk deze vragen dan vanuit het toepassen van een O-bocht. Belangrijk verbeterpunt van de O-bocht is waarschijnlijk het geen nadelige gevolgen heeft voor de constructie van de veiligheidsspeld als de O-bocht dwars op de lengte richting van de veiligheidsspeld wordt aangebracht, of juist in de lengte richting zolang het begin- en eindpunt van de O-bocht maar in het verlengde van elkaar liggen. Tevens leent de O-bocht zich waarschijnlijk ook beter voor die situaties waarin de gebruiker kracht moet uitoefenen op de veiligheidsspeld tijdens het aanbrengen.
Naast het variëren in de breedte is het ook mogelijk om de U-bocht te laten variëren in de hoogte. Ook de O-bocht kan variëren in grootte. Ongeacht de vorm van de bocht die gekozen wordt, draagt de O- en de U-vorm bij dat de veiligheidsspeld makkelijk kan blijven haken?
Stel er wordt, om de grip te verhogen, een methode toegepast die gepaard gaat met buigen en torderen van het materiaal van de veiligheidsspeld, welk effect heeft dit dan op het materiaal gelet op metaalmoeheid en daarmee eventueel op de levensduur van de veiligheidsspeld?
Als metaalmoeheid kan optreden, is dit dan tegengegaan door te veiligheidsspeld iets dikker te maken op die plekken waar een grip-bocht wordt aangebracht?
Of dient de totale constructie iets dikker te worden?
Of dient er een ander type materiaal voor de veiligheidsspeld gekozen te worden die wel tegen het torderen kan?
Naast het aanbrengen van bijvoorbeeld haarspeld-, U- en O-bochten in de constructie van de veiligheidsspeld, met als doel een betere grip op de veiligheidsspeld te creëren, is het ook mogelijk om de constructie ongemoeid te laten en de grip van de veiligheidsspeld te verhogen door het aanbrengen van een rechthoekig stuk metaal in de lengterichting van de veiligheidsspeld? Ook hier geldt dat het rechthoekig stuk metaal wordt toegepast in het gedeelte van de veiligheidsspeld dat is voorzien van de kop.
Kan het rechthoekig stuk metaal worden aangebracht door te lassen, solderen of een andere manier om het rechthoekige metaal deels te laten samensmelten met het materiaal van de veiligheidsspeld, tot een voldoende sterke verbinding?
Kan een voldoende stevige verbinding worden verkregen door te lijmen?
Ongeacht de methode die wordt toegepast om het rechthoekig stuk metaal te verbinden met de veiligheidsspeld, is het mogelijk om een nette afwerking te krijgen?
Naast een rechthoekig stuk metaal is het ook mogelijk om andere vormen toe te passen zoals bijvoorbeeld een vierkant, een kubus of een bol. Ongeacht de vorm is het van belang dat de veiligheidsspeld goed inzetbaar blijft en de veiligheidsspeld tijdens het aanbrengen met enige kracht te hanteren is. Ongeacht de toegepaste vorm, bij welke grootte van de toegepaste vorm neemt de inzetbaarheid van de veiligheidsspeld af? Bekijk of met de flexibiliteit van de veiligheidsspeld de afgenomen inzetbaarheid deels kan worden geneutraliseerd.
Bij het toepassen van metalen vormen, die aangebracht worden op het oppervlak van de veiligheidsspeld, dient extra aandacht uit te gaan naar het voorkomen van letsel. Wanneer een rechthoekig stuk metaal te dun wordt kan het gaan fungeren als een mes. Ook de hoeken van de metalen vorm kunnen letsel veroorzaken. Om dit negatieve effect van metaal in deze toepassing te neutraliseren is het goed om een bolvorm toe te passen. Wanneer toch de voorkeur uitgaat naar een rechthoekige of vierkante vorm kunnen de negatieve effecten van metaal ook worden geneutraliseerd door de vormen uit te voeren in kunststof of rubber. Let hierbij op dat de hoeken van het kunststof en rubber ook scherp kunnen zijn. Deze moeten dus wel worden afgerond. Bij rubber kan men nog denken om zacht (niet slap) rubber toe te passen.
Om de inzetbaarheid niet te beperken is het wellicht beter om te werken met kleinere vormen. Wat is de minimale grootte die de gekozen vorm moet hebben om een goede grip te creëren.
Leveren grote vormen altijd een betere grip op?
In welke situaties heeft het toepassen van grotere vormen de voorkeur?
Op welke manier kan, in de situaties bij de vorige vraag, toch een veiligheidsspeld worden toegepast die is voorzien van kleinere vormen? Denk hierbij aan het mogelijk toepassen van meerdere kleinere vormen. Tevens aan het toepassen van meerdere vormen achterelkaar maar ook afwisselend aan de binnen en buitenzijde van de veiligheidsspeld, eventueel onder verschillende hoeken.
In plaats van het aanbrengen van bijvoorbeeld een rechthoekig stuk metaal of een bocht in de constructie, is het ook mogelijk om de zijde van de veiligheidsspeld waaraan de kop zit voor het grootste gedeelte in de lengterichting te omvatten in een rechthoek met afmetingen van 1mm dik en 2 of 3mm breed.
Wanneer de rechthoek van hetzelfde metaal als de veiligheidsspeld wordt gemaakt en dus net zo glad is, is er waarschijnlijk alleen al door de rechthoekvorm en de dikte een goede grip aanwezig. Maar om ervoor te zorgen dat ook in bijvoorbeeld vochtige omstandigheden een goede grip aanwezig is dient het oppervlak van de rechthoek waarschijnlijk te worden opgeruwd. Hierbij kan gedacht worden aan het oppervlak van de rechthoek geheel te voorzien van hetzelfde oppervlak als van een professionele nagelvijl.
In een van de vorige vragen werd gesproken om het oppervlak van de veiligheidsspeld te voorzien van hetzelfde oppervlak als van de slijpstok van een slager. Het oppervlak van de nagelvijl en de slijpstok geven het oppervlak van de veiligheidsspeld eenzelfde type ruwheid. Loop de vragen die daar werden gesteld ook door voor de rechthoek.
Let er op dat wanneer de rechthoek wordt gemaakt van metaal, of een hard kunststof, de hoeken letsel kunnen veroorzaken. Als de hoeken niet kunnen worden afgerond, is het dan beter om een (zacht) rubberen rechthoek toe te passen?
Het is van belang dat de rechthoek goed vast zit en niet gaat schuiven. Als het aanbrengen van de veiligheidsspeld moeizaam verloopt doordat er een stroef contact is tussen de veiligheidsspeld en het materiaal waarin de veiligheidsspeld wordt aangebracht, en de rechthoek schiet plotseling los, dan kan het zo zijn dat de combinatie van de schok, en de kracht die de gebruiker kan uitoefenen op de veiligheidsspeld vanwege de goede grip verkregen door de rechthoek, een ongecontroleerde beweging kan ontstaan. De ongecontroleerde beweging kan bijvoorbeeld letsel veroorzaken of een beschadiging van het materiaal, waarin de veiligheidsspeld wordt aangebracht, doordat de veiligheidsspeld terecht komt in een deel van het materiaal waar het niet zou moeten komen. Hoe kan de rechthoek aan de veiligheidsspeld worden bevestigd zonder dat de kans bestaat dat de rechthoek kan verschuiven? Om deze vraag te beantwoorden dient uiteraard wel eerst een keuze te worden gemaakt welk materiaal voor de rechthoek wordt toegepast. Hou bij deze afweging ook de eerdergenoemde voor- en nadelen van metaal, kunststof en (zacht) rubber in het oog.
Bij welke breedte van de rechthoek bestaat de kans dat de rechthoek in de weg gaat zitten bij het aanbrengen van de veiligheidsspeld?
Is het mogelijk om toch een brede rechthoek toe te passen en gebruik te maken van de flexibiliteit van de veiligheidsspeld, om het in de weg zitten van de rechthoek op te heffen?
Op welke manieren kan de veiligheidsspeld blijven haken achter de rechte hoeken van de rechthoek tijdens het aanbrengen van de veiligheidsspeld? Bekijk dit voor zowel mogelijkheden dat de veiligheidsspeld blijft haken aan het materiaal waarin het is aangebracht maar ook voor externe materialen, bijvoorbeeld de koord van een jas, waarbij het koord is voorzien van een kleine schuif en met deze schuif blijft haken achter een van de rechte hoeken van de brede rechthoek.
Als de veiligheidsspeld is voorzien van een rechthoek, is het dan mogelijk om de veiligheidsspeld op een veiligere manier vaste te houden tijdens het aanbrengen, vergeleken met een veiligheidsspeld zonder rechthoek?
Als de veiligheidsspeld is voorzien van een rechthoek, is het dan mogelijk om de veiligheidsspeld meer gecontroleerd aan te brengen dan de andere grip verhogende methoden?
Is het alleen de goede grip van de rechthoek die ervoor zorgt dat de veiligheidsspeld goed te hanteren is of heeft het nog andere oorzaken, bijvoorbeeld de mogelijkheid dat de rechthoek een goed contact geeft aan de gebruiker en daardoor zekerder vastgepakt kan worden?
Welke extra mogelijkheden levert het op als de rechthoek wordt voorzien van clip zoals de clip van een pen?
Wat zijn nieuwe manieren waarop de veiligheidsspeld door het materiaal geregen kan worden nu er een betere grip is en de veiligheidsspeld meer gecontroleerd kan worden aangebracht?
Welke gevolgen heeft het voor het aanbrengen van de veiligheidsspeld als de gebruiker eenvoudig meer kracht kan gebruiken om de veiligheidsspeld aan te brengen, doordat de veiligheidsspeld voorzien is van een betere grip? Let hierbij op de mogelijkheid dat de veiligheidsspeld makkelijk blijvend kan worden gebogen als de punt van de veiligheidsspeld blijft steken in het materiaal waarin het wordt aangebracht?
Welke constructie aan de onderzijde van de veiligheidsspeld kan worden toegepast die het buigen van het gedeelte van de veiligheidsspeld, waaraan de punt zit, voorkomt zonder dat de uitslag van dit gedeelte over het punt gebogen kan worden waar een blijvende vervorming optreedt? Let erop dat bij het ontwerpen van deze constructie geen uitstekende of hakende delen ontstaan.
Is het mogelijk om de veiligheidsspeld voor meerdere toepassingen te gebruiken nu de grip is verbeterd?
Heeft de verkregen hogere grip van de veiligheidsspeld een negatieve bijdrage geleverd voor het veilig hanteren van de veiligheidsspeld?
Is de veiligheidsspeld minder geschikt geworden voor bepaalde toepassingen nu de grip is verbeterd? Denk hierbij aan kinderen die wellicht nu een betere grip op de veiligheidsspeld hebben en daardoor meer mogelijkheden krijgen.
Bij het proberen te verhogen van de grip van de veiligheidsspeld is er continu uitgegaan van het verhogen van de grip van dat gedeelte van de veiligheidsspeld waaraan de kop zit. Op welke manier kan de grip worden verhoogd van het gedeelte van de veiligheidsspeld waaraan de punt zit?
Kijkend naar de gevonden resultaten bij de vorige vraag, welk effect heeft het grip verhogende oppervlak van het gedeelte met de punt voor het aanbrengen van de veiligheidsspeld in het materiaal waar de veiligheidsspeld in wordt ingebracht?
Bij welke toepassingen of materialen, waarin de veiligheidsspeld wordt aangebracht, levert het een bijkomend voordeel op als het oppervlak van het punt gedeelte van de veiligheidsspeld wordt voorzien van eenzelfde oppervlak als van een professionele nagelvijl? Denk hierbij aan een stuk zijl waarin de veiligheidsspeld, door de betere grip van de punt, met meer kracht in het materiaal kan worden aangebracht en door het nagelvijl oppervlak een schurend contact heeft met het stuk zijl waardoor de veiligheidsspeld, door de verbeterde grip, met een repeterende links-rechts beweging al schurende het stuk zijl kan worden ingebracht.
Maakt dit bijkomende voordeel dat de veiligheidsspeld nu kan worden toegepast in situaties waar de veiligheidsspeld voorheen niet kon worden toegepast?
It is possible to continue on this subject but for now it ends here.